– Jag skriver bra grejer för att nån måste göra det

Sista blomman. Foto: Fredrik Storm. Foto: Fredrik Storm
Sista blomman i höstmörkret? Foto: Fredrik Storm

Metabloggare med garden uppe. Paradoxen vars alster kallats den sista blomman i blogg-Sveriges höstmörker. Lunchpromenaden.se har träffat Fredrik Storm, upphovsmannen till den hyllade bloggen ”Storm med tre r”.

Bloggen ”Storm med tre r” (storrrm.com) har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. DN Kultur har kallat den för ”Bloggosfärens sista hopp, den sista blomman i blogg-Sveriges höstmörker”,  i Svenska Dagbladet skrev Andres Locco att ”nu har det blivit fint att blogga igen – riktigt jävla fint!”. Och Aftonbladets prylbilaga har utnämnt den till årets julklapp.

Vi på Lunchpromenaden.se stämde träff med bloggens upphovsman Fredrik Storm för att ta reda på vem han är och hur han ser på all uppståndelse kring bloggen. Vi träffar honom utanför Pocketshop på ett gråkallt Sergels Torg.
– Jag hänger alltid på Pocketshop på luncherna, antingen här eller på centralen. Närheten till böcker gör mig trygg och på pocketshop till skillnad från de större bokaffärerna har de lagom mycket böcker. Det känns som om man skulle hinna läsa dem alla om man ville.

Vi lämnar Pocketshop för att hitta en mer promenadvänlig miljö. På vägen över Sergels Torg pekar Fredrik ut viktiga landmärken i det han kallar för ”sitt” Stockholm.
– Där ligger Burger King, ett trist ställe, och tar man rulltrapporna till höger där kommer man upp till McDonalds, det är möjligen en halvhyfsad restaurant när de säljer Big Tasty, men det gör de bara ibland. Och där ligger Åhléns. Jag brukar hänga en del på Åhléns. Eller, ja, egentligen brukar jag bara gå igenom Åhléns när det är kallt ute – jag jobbar ju inte så långt därifrån.

Var han jobbar vill han dock inte gå in på närmare.
– Inte för att det är hemligt eller så, utan för att det inte har något med mitt bloggande att göra. Jag tycker att det är viktigt att skilja på privatliv, arbetsliv och bloggliv. Det rör sig egentligen om tre olika Fredrik Storm som har väldigt lite med varandra att göra – och man ska inte blanda ihop sina verkligheter.

Vi är nu uppe på Drottninggatan och börjar promenera mot Gamla stan. Eftersom Fredrik är så förtegen med sig själv som privatperson och sitt yrkesliv går vi raskt in på hans bloggande.
– Jag har ju lite svårt att förstå varför bloggen har blivit en sån hit, svarar han när vi frågar om hur han upplever mediauppståndelsen. Det är ju bara en blogg liksom. Dessutom handlar den ju inte om någonting.

Men någonting måste den väl handla om?
– Nej, jag tycker inte det. Eller, på sätt och vis handlar den väl om sig själv, man kanske kan säga att den handlar om mig när jag bloggar.

Tycker du inte att det låter lite flummigt? Och väldigt meta?
Jo, inte så lite och väldigt. Där ligger förresten en Akademibokhandel, det finns en hel del såna här i centrala Stockholm. Det händer att jag vågar mig in i någon av dem, men jag föredrar som sagt Pocketshop. Jag kanske ska förtydliga, jag köper aldrig några böcker på Pocketshop – jag står bara och blänger på dem. Överhuvudtaget står jag ofta och blänger på saker utan att köpa nåt i affärerna häromkring.

Men för att återgå till din blogg – varför startade du den?
– Ja, vad sjutton ska man göra liksom. Jag läste blogg efter blogg efter blogg som inte sa mig ett skvatt, så jag tänkte att det där kan jag också göra – fast bättre. Missförstå mig rätt, det finns en hel del bra bloggar och jag länkar till några av dem på ”Storm med tre r”, men det stora flertalet är för bedrövliga.

Vad har du för drivkraft bakom ditt bloggande?
Jag skriver helt enkelt bra grejer för att nån måste göra det. Om inte jag gör det, så skriver inte nån annan heller de här grejerna.

Hur ska du gå vidare i ditt bloggande?
– Oj, det vete fasen. Jag fortsätter väl på inslagen väg, eller inte. Jag har lekt lite med tanken att skaffa mig en åsikt av nåt slag och sen skriva nåt om den. Där ligger förresten Bengans, riktigt bra ställe att blänga på skivor på. Är vi klara nu, skulle gärna gå in och kolla om de fått in några nya skivor sedan igår.

Vi på Lunchpromenaden.se är inte säkra på om vi blivit mycket klokare på Fredrik Storm under lunchpromenaden. Är det ens möjligt att bli det? Ett är i alla fall säkert – det ska bli spännande att se hur hans blogg utvecklas.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: